Zimne kolacje na gorące noce

Jeśli nie masz ochoty na gotowanie w upale, nie martw się! Możesz przygotować szybkie i zdrowe zimne obiady w krótkim czasie, bez konieczności rozpalania ognia. Czytaj dalej, aby poznać pomysły i przepisy na zrównoważone zimne obiady!

1. Sałatka z arbuzem i świeżym serem.

W tym daniu wykorzystujemy jeden z głównych owoców lata, bardzo smaczne pierwsze danie z kontrastami smakowymi, które Cię zaskoczą.
Składniki.
Rukola, arbuz, świeży ser, pokrojone migdały, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny i sól.
Przygotowanie.
Umyj liście rukoli, które będą stanowiły podstawę sałatki. Arbuza i świeży ser pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu rukoli. Upraż migdały na patelni z kilkoma kroplami oliwy z oliwek na złoty kolor. Przygotuj prosty winegret z octu balsamicznego, oliwy z oliwek, soli i migdałów, a następnie polej nim sałatkę. Pyszne!

2. Zupa pomidorowa z czereśniami na zimno.

Zupy, które tak bardzo lubimy zimą, są możliwe również latem, choć na zimno.
Składniki.
Dojrzałe pomidory, grube czereśnie, bazylia, kminek, oliwa z oliwek, ocet z balsamiczny, sól i woda.
Przygotowanie.
Najpierw kroimy pomidory na kawałki i odstawiamy na chwilę do lodówki. Usuń pestki z czereśni i zmiksuj je razem z pomidorami, aby uzyskać gęsty krem. Dodawaj wodę, aż uzyskasz konsystencję, jaką preferujesz. Stopniowo dodawaj olej, sól i ocet. Przecedzić krem przez sito, aby uzyskać drobniejszą konsystencję. Przed podaniem pozostawić w lodówce, aby w momencie jedzenia było bardzo zimne.

3. Sałatka z quinoa, ogórkiem i serem feta.

Aby przyspieszyć przygotowanie, możesz użyć już ugotowanej quinoa lub zrobić ją dzień wcześniej, dzięki czemu wystarczy wyjąć ją z lodówki i będzie świeża do jedzenia.
Składniki.
Ogórek, quinoa, słodka cebula, ser feta, bazylia, cytryna, oliwa, sól.
Przygotowanie.
Umieść ugotowaną wcześniej quinoa w misce. Cebulę i ogórek pokroić na małe kawałki i wymieszać z quinoa. Następnie pokruszyć ser feta, posiekać bazylię i dodać. Aby dodać smaku, zrób cytrynowy winegret, mieszając sok z cytryny, oliwę i sól.

4. Nadziewane wrapy („burritos”).

Wrapy są bardzo uniwersalną i szybką opcją do zrobienia, wystarczy użyć naleśnika, pełnoziarnistego, jeśli to możliwe, i wypełnić go ulubionymi składnikami. Oto dwie bardzo pożywne i smaczne opcje.
Składniki.
Naleśnik pszenny lub kukurydziany, świeży szpinak, awokado, cebula i jajko na twardo.
Przygotowanie.
Przygotowanie jest super proste, nakładamy składniki na naleśnik tworząc warstwy i zwijamy! Gotowe do spożycia. Możesz dodać domowy sos jogurtowy lub winegret, aby nadać mu więcej smaku.

1 thought on “Zimne kolacje na gorące noce”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *