Włoska kawiarka Giannini – wyjątkowa jakość i elegancja
Włoska kawiarka Giannini to mały niewielkich rozmiarów czajniczek, w którym można przygotować mocną i aromatyczną kawę w kilka minut. Wystarczy przestrzegać kilku zasad w trakcie parzenia i oprócz kawiarki zaopatrzyć się w dobrą świeżą kawę, a przygotowany gorący napar oczaruje gości.
Włoska kawiarka Giannini – o czym warto wiedzieć?
Włoska kawiarka Giannini została zaprojektowana w 1968 roku przez Carlo Gannini. Jej konstrukcja nie zmieniła się od lat, a parzenie w niej kawy espresso jest codziennością w wielu domach. Jej charakterystyczny design był nagradzany na wielu wystawach. Cechą charakterystyczną kawiarki jest brak gwintu, nie są one zakręcane, jak tradycyjne kawiarki, co może być sporym ułatwieniem w codziennym przygotowywaniu kawy. Wykonana ona jest prawie w całości z wysokiej jakości stopu stali nierdzewnej i zaopatrzona w specjalny uchwyt, który zamyka kawiarkę. Można ją otwierać i zamykać za pomocą jednego ruchu. Nie jest również zaopatrzona w lejek, zamiast niego posiada specjalny wkład, można go wkładać w różny sposób, w zależności od tego, czy ma być przygotowana większa, czy mniejsza ilość kawy. Włoska kawiarka Giannini pełni funkcje dwóch zaparzaczy, może np. przygotować trzy filiżanki napoju, a po zmianie pozycji wkładu jest to sześć filiżanek kawy. Stal szlachetna, z której wykonano kawiarkę, jest dodatkowo polerowana, co nadaje urządzeniu wyjątkowej elegancji. Poza tym sposób łączenia gwarantuje wyjątkową szczelność, jest to unikatowe rozwiązanie wśród tradycyjnych kawiarek zaopatrzonych w połączenie śrubowe.
Jaka kawa do kawiarki Giannini?
Innowacyjny uchwyt domykający zastosowany we włoskiej kawiarce Gianni oprócz wygody gwarantuje również dobrą szczelność, co w dużym stopniu wpływa na smak kawy. W tego typu kawiarkach parzone jest często espresso, dlatego dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie świeżych ziaren kawy, które są polecane do takiego sposobu przygotowywania naparu. Można również użyć innych rodzajów kawy, łagodniejszych i bardziej słodkawych w smaku niż typowe espresso. Należy także kontrolować proces parzenia, kawa powinna przelewać się łagodnie, trzeba unikać sytuacji, w których ekstrakcja jest zbyt intensywna. Oznacza to z reguły, że kawa może być zbyt grubo zmielona lub moc palnika jest za wysoka. Po usłyszeniu bulgotania kawiarkę należy od razu zdjąć z palnika i rozlać do filiżanek. Zbyt długie trzymanie na ogniu sprawia, że kawa nabiera gorzkiego i nieprzyjemnego smaku. Parzenie kawy we włoskiej kawiarce Giannini umożliwia stosunkowo niskim kosztem uzyskanie pysznego espresso.