Produkty włoskie o wyrafinowanym smaku, które musisz koniecznie poznać!

Słoneczna Italia to nie tylko intrygująca architektura, piaszczyste plaże i szybkie samochody. Włoska kuchnia należy do najsmaczniejszych i najpopularniejszych na świecie! Oto produkty Made in Italy, które coraz śmielej podbijają polski rynek.

Kraina wybornych serów

Włosi produkują znakomite sery. Jeśli szukasz alternatywy dla mleka krowiego dobrze trafiłeś. Na Półwyspie Apenińskim wyroby z mleka koziego i owczego są bardzo popularne.

  • Pecorino – podpuszczkowy ser owczy. Jest twardy, słony i przyjemnie pikantny. Pecorino to jeden z najstarszych tradycyjnych włoskich serów! Może z powodzeniem zastąpić w przepisach parmezan. Wspaniały dodatek do dań, zwłaszcza tych z makaronem.
  • Caprino – ser kozi pochodzący z Sycylii. Kruchy i dojrzewający (około 6 miesięcy) o charakterystycznym, intensywnym smaku.  Zawiera stosunkowo niewiele cholesterolu i polecany jest przede wszystkim w połączeniu z suszonymi pomidorami, oliwkami oraz… figami.
  • Mozzarella di Bufala – ser z mleka bawolego (7% tłuszczu). Przewaga mleka bawolego polega na wysokiej zawartości wapnia i białka. Idealny dodatek do pizzy, makaronu, sałatek i wina. Ten wyjątkowy smak sprawdzi się także solo.

Włosi kochają trufle w każdej formie

  • sól himalajska z truflą białąprodukty włoskie potrafią zaskoczyć! Ta nietypowa sól znakomicie podbije smak ryb, mięs i jajek. Stosuj do woli i eksperymentuj z truflowym aromatem.
  • oliwa z czarną truflą – klasyczna oliwa Extra Virgin wzbogacona ekstraktem z czarnej trufli oraz kawałkami trufli letniej. Jeśli jesteś miłośnikiem oliw smakowych z pewnością nie będziesz rozczarowany takim zakupem. Risotto, żółte sery czy nawet zwykły makaron zyskają dzięki niej zupełnie nowy wymiar smaku.
  • carpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek – to po prostu pokrojone w plasterki trufle zanurzone w oleju. Grzanki z ich dodatkiem to prawdziwe niebo w gębie. Silny esencjonalny aromat dobrze współgra także z mięsami i makaronem.
  • sos z mielonej czarnej trufli i grzybów – gdy raz spróbujesz tego sosu już zawsze będziesz do niego wracał! Jego smak wprost uzależnia! Sprawi, że każdy, nawet najprostszy posiłek stanie się wyrafinowanym daniem z wyższej półki!

Intrygujące słodkości

  • „kawior Belzebuba” – miód z dodatkiem chilli, który idealnie podkreśla smak serów. Smakuje tak dobrze, że nikogo nie zdziwi fakt, że podjadasz go nocami.
  • chicche – karmelizowane figi zachwycą każdego kto spragniony jest wykwintnej słodyczy. Jedz je solo lub dodawaj do naleśników, deserów lodowych i domowych ciast. Nie będziesz żałował!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *