Wata cukrowa – lekka, puszysta jak chmurka i rozpływająca się w ustach

Imprezy dla najmłodszych, festyny, przyjęcia urodzinowe. Większość tych fraz łączy jeden wspólny mianownik, a jest nim baśniowy puch (z ang. „fairy floss”). Wata cukrowa – niekwestionowana mistrzyni słodkości i sklejania palców najmłodszych, jak i dorosłych, a jej smak zna prawdopodobnie każdy z nas. Biała, różowa, niebieska, tęczowa, w kształcie gwiazdki, czy wielkiego serca. Podana w kubku, czy na patyku. Sposobów jej przygotowania i serwowania jest wiele, a ograniczeniem jest chyba tylko wyobraźnia.

W jaki sposób powstaje przesłodka królowa festynów?

Z cukru. To każdy wie, ale co musi się z nim stać, by przyjął formę puszystej waty?

Z pomocą przychodzi maszyna, która za pomocą wysokiej temperatury topi cukier, a następnie szybko go studzi w momencie, kiedy karmel zaczyna uwalniać się ze specjalnych otworów. Proces ten i obrotowa głowica maszyny sprawiają, że karmel wylatując, przyjmuje postać nitek, które można już dowolnie uformować. Oczywiście puścić wodze fantazji można, dodając dowolnych barwników do cukru, by ten przyjął założony przez nas kolor.

Czy trzeba specjalnie kupować maszynę do robienia waty cukrowej, by zaopatrzyć w nią imprezę?

Oczywiście, że nie!

Na rynku istnieją firmy oferujące usługi z zakresu wynajmu mobilnych stoisk do wyrobu waty.

Na stronie candybike.com.pl możemy nie tylko zamówić on-line watę cukrową w kubeczkach o różnych pojemnościach w wielu przeróżnych konfiguracjach smakowych, czy zestawy okolicznościowe, ale również wynająć stoisko na swoją imprezę, a nawet maszynę z obsługą.

Mity na temat waty cukrowej:

  • To już baton jest zdrowszy od tej waty cukrowej…” – batony posiadają dużo więcej cukru oraz dodatków niż wata cukrowa, a co za tym idzie – dużo więcej kalorii i chemii. Oczywiście, żadnej z tych rzeczy nikt nie wybierze, jako zdrowe jedzenie, jednak wata cukrowa jest zdecydowanie mniej „niezdrowa”.
  • „Wata cukrowa ma dużo chemii” – składnikiem standardowej wersji waty cukrowej jest tylko i wyłącznie cukier. Dodatkiem chemicznym są, m.in. barwniki dodawane do wyrobu, by uzyskać odpowiedni jego kolor.
  • Wata cukrowa ma dużo kalorii” – Jedna wata cukrowa standardowej wielkości powstaje z 4-5 łyżeczek cukru i ma ok. 80-100kcal, co sprawia, że mimo iż powstaje w 99.9% z cukru, ma go mniej niż, przykładowo tabliczka mlecznej czekolady!

Podsumowanie

Słodka chmurka to nieodłączny element imprezy, w której uczestniczą dzieci. Jest zarówno świetną atrakcją dla najmłodszych, jak i swoistym „powrotem do przeszłości” dorosłych, którzy skuszą się na ten ponadczasowy przysmak. Jego obecność z pewnością zagwarantuje masę frajdy uczestnikom eventu!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *