Na czym polega pasteryzacja?

Pasteryzacja to proces stosowany w przypadku żywności, takiej jak produkty mleczne czy napoje. W tym procesie mikroorganizmy lub bakterie są zabijane przez delikatne ogrzewanie. Dzięki temu wydłuża się okres przydatności do spożycia. Spojrzenie na datę przydatności do spożycia pokazuje: żywność taka jak mleko lub soki owocowe i warzywne często mają dłuższy termin przydatności do spożycia niż inne. Jest to możliwe m.in. dzięki pasteryzacji – delikatnemu procesowi konserwacji żywności. Co się dzieje w tym procesie? A jakie są zalety pasteryzacji?

Czym jest pasteryzacja i jak działa?

Najprostszą metodą przedłużenia trwałości żywności jest obróbka termiczna. Pasteryzacja https://bnt-sigma.pl/pasteryzacja-zywnosci zabija mikroorganizmy takie jak drożdże czy pleśnie. W tym celu żywność jest podgrzewana do temperatury rdzenia do 100 stopni Celsjusza przez krótki czas (od kilku sekund do kilku minut). Krótka ekspozycja na ciepło w umiarkowanej temperaturze pozwala zachować wartości odżywcze, smak i konsystencję potraw. Cenne składniki takie jak witaminy i pierwiastki śladowe zostają zachowane. Zabijane są mikroorganizmy psujące, takie jak bakterie kwasu mlekowego i drożdże, a także bakterie chorobotwórcze, takie jak salmonella. Ponieważ przetrwają odporne na ciepło zarodniki, żywność pasteryzowana musi być zwykle przechowywana w lodówce. Można je przechowywać nieotwarte przez kilka dni do tygodni po zabiegu.

Jakie produkty spożywcze są pasteryzowane?

Pasteryzacja jest odpowiednia dla żywności płynnej. Proces ten jest najbardziej znany w przypadku mleka i produktów mlecznych. Jednak takiej obróbce termicznej poddawane są również płynne jaja, soki owocowe i warzywne, owoce w puszkach oraz dania gotowe. Pasteryzacja jest często łączona z innymi metodami konserwacji. W przypadku napojów odbywa się to np. poprzez obniżenie wartości pH oraz zastosowanie szczelnych opakowań chroniących przed światłem. Dopóki nie są one otwarte, dodatkowe chłodzenie nie jest konieczne. Przykładem mogą być soki owocowe i warzywne lub inne napoje, np. lemoniady.

Jak przebiega proces pasteryzacji soku?

Nie da się stwierdzić, czy sok był pasteryzowany czy nie, patrząc tylko na niego. Delikatny proces podgrzewania nie powoduje zmiany koloru, nie zmienia się również konsystencja. Pasteryzacja soku tylko fizycznie sprawia, że sok z owoców jest bardziej trwały. Tłoczony sok bezpośredni, który jest podstawą wszystkich naszych soków, jest pasteryzowany szczególnie delikatnie. Stosujemy specjalny proces pasteryzacji, w którym sok jest podgrzewany do temperatury ok. 80-90°C. Proces ten zapobiega fermentacji soku. Dzieje się tak dlatego, że proces podgrzewania zabija naturalnie zawarte w soku mikroorganizmy. Te mikroorganizmy, zwane również zarazkami, w przeciwnym razie uruchomiłyby proces fermentacji, a tym samym spowodowałyby zepsucie się soku owocowego.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *